menu-icon

De processierups: gevaarlijke pluizige bedoeling

Wellicht dat jullie al op de hoogte zijn, zo niet: de processierups is in aantocht en ze zijn niet zo schattig als ze er uit zien. Hoe kun je de overlast van deze pluizige diertjes tegen gaan?

Wat is een processierups?
Een processierups, ofwel eikenprocessierups is een bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen.

Brandharen
De processierupsen zijn bedekt met zo’n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Deze brandharen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mensen en dieren.

Hoe worden de brandharen verspreid?

  1. Bij een bedreiging worden de haartjes afgeschoten door de rups.
  2. De haren komen in de lucht en kunnen worden verspreid door de wind.
  3. De haren kunnen de huid, ogen en luchtwegen van mens en dier bereiken en binnendringen. De brandharen zijn pijlvorming en voorzien van weerhaakjes.
  4. De stoffen die op de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie

De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest zorgen voor overlast. Ook oude nesten (met resten van brandharen) kunnen nog meerdere jaren voor overlast zorgen.

Wanneer actief?
De eikenprocessierups komt vooral voor in eiken van parken en bossen, of gewoon in de tuin. Op Waarneming.nl zie je op welke locaties de processierups is waargenomen. Droge winters en zomers dragen bij aan de getalsmatige ontwikkeling van de rups.

De processierups is actief tussen april en half juli. Daarna verpopt de rups zich en transformeert deze in een vlinder. Volwassen vlinders leggen nieuwe eitjes in bomen. In de zomermaanden zorgt de rups voor de meeste overlast.

Bron: Zorgwijzer.nl